Rototecs historie:
slik startet det
Mikko Ojanne grunnla Rototec i 2007 sammen med broren Timo Ojanne. Siden den gang har selskapet vokst til å bli Europas største leverandør av geoenergi, med over 60 000 borede energibrønner. Mikko har alltid vært en teknisk anlagt og oppfinnsom person, men det var egentlig bare en tilfeldighet at han havnet i energibransjen.
Jeg har alltid vært interessert i teknologi. Da jeg var 24 år gammel jobbet jeg som selger og møtte Lasse Hautanen som drev et vannbrønnfirma. Vi kom godt overens og en dag ba jeg ham fortelle meg mer om hva han jobbet med. Lasse sa at det ville lønne seg å investere i geoenergi og boring av energibrønner, selv om energien allerede hadde vært utvunnet i Sverige i over 40 år.
Dette ble startskuddet for Mikko i energibransjen som sammen med brorene startet et selskap for boring av energikilder med støtte fra Hautanen. Selv om Mikko ikke hadde noen utdannelse innen feltet, ble hans medfødte interesse for teknologi og løsninger en viktig faktor i selskapets vekst – på bare to år økte selskapets omsetning fra null til fire millioner euro.
Takket være forretningsavtalen klarte jeg å realisere drømmen min og investere pengene riktig. Jeg tenkte helt annerledes enn de fleste andre i den konservative borebransjen og jeg ønsket å utvikle virksomheten på en annen måte.
Rototec – en pioner i energibransjen
Da avtalen ble inngått hadde partene lignende planer for selskapets fremtid i bransjen, men etter noen år ble det klart at den felles visjonen var borte. Ojanne bestemte seg da for å starte et energibrønnselskap i Finland sammen med broren Timo. Den finske måten å drive forretning på viste seg å være nøkkelen til suksess.
Vi startet med å knytte finske kontakter og ansatte en finsk administrerende direktør. Vi utnevnte også en finsk bedriftsledelse som forsto finsk kultur, samtidig som vi omfavnet det beste fra svensk kultur. Bedriftskulturen er lite hierarkisk og i Rototec fokuserer vi mye på samarbeid. Jeg kan spørre installatørene om råd når jeg skal ta avgjørelser og jeg ønsker virkelig at alle skal ha mulighet til å være med og påvirke.
Geoenergibransjen har vokst raskt og Ojanne ser på Rototec som en pioner i en relativt konservativ bransje. Tidligere var det vanlig å bore hull med en størrelse på 5,5 tommer for uttak av geoenergi, selv om det ville vært både matematisk og fysisk bedre med hull på 4,5 tommer. Ettersom Rototec fortsatte å bore mindre hull, begynte andre i bransjen å bruke de samme dimensjonene.
I starten var visjonen vår å fjerne oljefyr fra eneboliger og erstatte dem med et miljøvennlig alternativ. Samtidig har teknologien og effektiviteten også gått fremover, noe som har gjort at også eiere av større bygninger har fått øynene opp for geoenergi. Det er ikke lenger mulig å se bort fra ressurseffektivitet i et system hvor oppvarming og kjøling kombineres.
Ifølge Ojanne har fjernvarmen i dag nådd smertegrensen, og kan ikke lenger konkurrere med geoenergi på priser eller miljøaspekter, da det i dag er mulig å utnytte geoenergi mer allsidig. Et energilager krever ikke like mye boring som før. Eksempelvis kan varme og kjøling lagres og brukes når behovet for oppvarming og kjøling oppstår etter årstidene.
Bærekraft – kjernen i vårt arbeid
Estimat av utslipp
Forskjellen mellom utslippene er ca tCO2 per år, som tilsvarer en biltur på
kilometer. Basert på gjennomsnittlige bilutslipp på 155,4 g/km i 2019.
Det spesifikke utslippet er
g/kWh for din nåværende oppvarmingsmetode og for geoenergi g/kWh.